Türkiye'de Toprak Kirliliği

Ülkemiz toprak kirliliğinin en önemli sorunu erozyondur. Her yıl milyonlarca ton toprak kaybolmaktadır. Tarım arazileri çeşitli gerekçelerle elden çıkmıştır. Buralara kurulan fabrikalar çevreyi kirletmektedir. Kirli suların tarımsal sulamada kullanılması sonucu toprak kirlenmektedir. (Gediz ovasındaki bor kirliliği) Özellikle İç Anadolu topraklarının bünyesindeki asbest gibi sağlığa zararlı maddeler sorun yaratmaktadır.

Ülkemiz topraklarının pH, kireç, kil gibi özellikleri açısından şanslıdır. Ancak  Karadeniz, Çukurova ve Gediz havzasında daha dikkatli davranılmalıdır.  Ancak ülkemiz topraklarına yönelik toprak kirliliğinin önemi, boyutları, çevre ve insan  sağlığı üzerine etkileri konularında kapsamlı çalışmalar bulunmamaktadır. Çalışmalar  akademik seviyede yapılıp uygulanmamaktadır.

1 yorum:

  1. Ülkemiz toprak kirliliğinin en önemli sorunu erozyondur. Her yıl milyonlarca ton toprak kaybolmaktadır. Tarım arazileri çeşitli gerekçelerle elden çıkmıştır. Buralara kurulan fabrikalar çevreyi kirletmektedir.

    YanıtlaSil